Traditii si Obiceiuri Musulmane

NAVREZ, sarbatoarea primaverii la musulmani

De mii de ani, popoarele turce sarbatoresc primavara Navrez, care dupa unii cercetatori inseamna „ziua noua“ sau ca ziua este egala cu noaptea. Mai inseamna si iesirea tinerilor din celibat… Oricare ar fi interpretarea fonetica a Navrezului, un lucru este cert: intre zilele de 21 – 23 martie vine primavara.

In Romania, in satele dobrogene unde traiesc, alaturi de romani, turci si tatari, sarbatoarea are si un caracter religios. Din fericire, sarbatoarea de Navrez sau Nevruz, pentru ca asa i se mai spune, este la fel de vie si de emotionanta ca in vremuri stravechi. Obiceiurile se tin cu sfintenie si astazi, prin grija comunitatilor care frecventeaza geamia, si a intelectualilor, constienti de valoarea traditiilor in definirea identitatii neamului lor.

Istorie

Ali Osman Bekmambet, eroul national al tatarilor din Romania, povesteste celor care vor sa invete cum era sarbatoarea Navrezului in vremea copilariei sale. Din fiecare casa iesea un membru al familiei sa spuna „navrez“.

Elevii se pregateau cu un bat mare pe care il impodobeau cu flori de martie, cu prosoape, cu stergare, baticuri. In dimineata zilei de 21 martie mergeau mai intai la casa preotului (hoge), a primarului, a invatatorului, a celor instariti, respectandu-se ierarhia satului islamic.

Daruri

Cei colindati ofereau prosoape, marame, broderii, batiste brodate, bani, iar tot ce se aduna se dadea invatatorului care la impartea corect fiecarui elev.

Intregul sat se bucura ascultand cantece traditionale. In Dobrogea interbelica, elevii colindatori si nu numai ei erau indemnati sa manance oua si sa inalte zmee. Toata comunitatea se bucura din plin de aceasta sarbatoare!

Reconstituiri

Astazi, odata cu venirea primaverii, incepand cu data de 21 martie, incep luptele tataresti (Kures) organizate cu un fast ce aminteste de manifestari din saraiul hanului sau al marelui bei.

Luptatorii sunt organizati dupa categorii, iar arbitrii alesi au datoria sa aminteasca regulamentul de desfasurare a kuresului, apoi se pregatesc premiile pentru cei care vor castiga finala: berbescul, steagul, imbracaminte, prosoape, basmale, broderii specifice. Invingatorul primeste in dar un berbec pe care il joaca in fata spectatorilor, ridicandu-l deasupra capului, dovedindu-si astfel puterea si calitatile de pehlivan.

Toata ceremonia se desfasoara in sunetele instrumentelor traditionale: daula si zurna, antrenand sate intregi, intrecandu-se luptatori indiferent de etnie, credinta sau convingeri.
Oricum, va castiga cel mai bun!

Rodica Simionescu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.6, 16-31 MARTIE 2009